Kako krepiti duševno zdravje in se spoprijemati z duševno stisko

O duševnem zdravju

Duševno zdravje je dinamično stanje notranjega ravnovesja, ki posameznikom omogoča, da svoje sposobnosti dosledno uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Pomembne sestavine duševnega zdravja, ki v različni meri prispevajo k stanju notranjega ravnovesja, so osnovne miselne in socialne veščine, sposobnost prepoznavanja, izražanja in moduliranja lastnih čustev ter empatija, prilagodljivost in sposobnost obvladovanja stresnih življenjskih situacij ter harmoničen odnos med telesom in duhom. Duševno zdravje ne pomeni zgolj odsotnosti bolezni, pač pa je veliko več, saj se navezuje še na notranje psihično stanje in zajema srečo, zadovoljstvo, samospoštovanje, dobre odnose, vsakodnevno delovanje in sposobnost obvladovanja vsakodnevnih problemov. Brez duševnega zdravja ni zdravja na splošno. Z različnimi aktivnostmi in tehnikami, ki so opisane v tem sklopu, si vsak posameznik lahko pomaga in na ta tak način krepi svoje duševno zdravje.

O duševnih motnjah

Posameznik ima lahko težave na različnih področjih zdravja. Kadar gre za težave, ki posameznika ovirajo pri vsakodnevnem funkcioniranju, govorimo o duševnih motnjah. Obstaja veliko različnih duševnih motenj z različnimi simptomi. Za njih je na splošno značilna kombinacija drugačnih misli, zaznav, čustev, vedenja in odnosov z drugimi. Med glavne skupine uvrščamo: depresivne motnje, anksiozne motnje, bipolarno motnjo, shizofrenijo in druge psihoze, demenco in razvojne motnje, vključno z avtizmom. Z ustreznim zdravljenjem je slednje moč pozdraviti ali lajšati simptome, da se posamezniku omogoči boljše vsakodnevno funkcioniranje. V omenjenem sklopu so opisane posamezne skupine duševnih motenj, njihovo zdravljenje, viri pomoči in napotki, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju težav.

Pogosto zastavljena vprašanja

Spodaj so za vas zbrana pogosta vprašanja in odgovori, ki se nanašajo na uporabo naših storitev, potek psihoterapije, vzpostavljanje stika z nami in mnoga druga vprašanja. Če v tem sklopu ne najdete odgovora na svoje vprašanje, pa nas lahko kontaktirate po spletnem obrazcu, elektronski pošti info@psihoterapevtski-center.si ali nas pokličete na telefonski številki 051 631 161 in 051 642 120.

Žal v tem trenutku naročanje preko napotnice ni mogoče. Naše storitve so samoplačniške.

Trudimo se, da bi sa lahko pacienti pri nas v obravnavo vključili čim prej oziroma takrat, ko to potrebujejo. Termin za prvi razgovor ponavadi določimo v roku 14 dni, vendar se kdaj zgodi, da je povpraševanje večje od naših zmožnosti. Takrat je potrebno za vstop nekoliko počakati.

Tukaj je težko podati nek splošen odgovor, ker je trajanje odvisno od več različnih faktorjev npr. od narave težave, individualnih razlik med posamezniki, oblike terapije. Krajše oblike terapije običajno trajajo nekaj mesecev, dolgotrajne lahko tudi nekaj let. Svetovanja so praviloma krajša, časovno omejena - ponavadi se dogovorimo za 6-8 srečanj.

Klinično-psihološki pregled je je postopek, s katerim klinični psiholog s pomočjo psihometričnih sredstev ugotavlja posameznikovo stanje na področju duševnosti. Več o postopku si lahko preberete tukaj.

Psihiatri so zdravniki z zaključeno specializacijo iz psihiatrije. Pri zdravljenju se opirajo predvsem na medicinski model razumevanja duševnega zdravja, po potrebi predpišejo zdravila.
Psihologi imajo drugačno izobrazbo, končan študij psihologije. Klinični psihologi imajo ob tem zaključeno še 4 letno specializacijo iz klinične psihologije. Psihologi in klinični psihologi lahko za ugotavljanje duševnega stanja posameznika uporabljajo psihodiagnostična sredstva.
Psihoterapevti so lahko zdravniki ali psihologi, dodatno izobraženi na področju psihoterapije (dodaten podiplomski študij).

Kontakt

Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor
Barvarska ulica 7, SI-2000 Maribor
E: info@psihoterapevtski-center.si
T: 051 631 161 & 051 642 120

Prijava na e-novice

© 2010-2022 Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor | Pravno obvestilo.