Kako krepiti duševno zdravje in se spoprijemati z duševno stisko

O duševnem zdravju

Duševno zdravje je dinamično stanje notranjega ravnovesja, ki posameznikom omogoča, da svoje sposobnosti dosledno uporabljajo v vsakodnevnem življenju. Pomembne sestavine duševnega zdravja, ki v različni meri prispevajo k stanju notranjega ravnovesja, so osnovne miselne in socialne veščine, sposobnost prepoznavanja, izražanja in moduliranja lastnih čustev ter empatija, prilagodljivost in sposobnost obvladovanja stresnih življenjskih situacij ter harmoničen odnos med telesom in duhom. Duševno zdravje ne pomeni zgolj odsotnosti bolezni, pač pa je veliko več, saj se navezuje še na notranje psihično stanje in zajema srečo, zadovoljstvo, samospoštovanje, dobre odnose, vsakodnevno delovanje in sposobnost obvladovanja vsakodnevnih problemov. Brez duševnega zdravja ni zdravja na splošno. Z različnimi aktivnostmi in tehnikami, ki so opisane v tem sklopu, si vsak posameznik lahko pomaga in na ta tak način krepi svoje duševno zdravje.

O duševnih motnjah

Posameznik ima lahko težave na različnih področjih zdravja. Kadar gre za težave, ki posameznika ovirajo pri vsakodnevnem funkcioniranju, govorimo o duševnih motnjah. Obstaja veliko različnih duševnih motenj z različnimi simptomi. Za njih je na splošno značilna kombinacija drugačnih misli, zaznav, čustev, vedenja in odnosov z drugimi. Med glavne skupine uvrščamo: depresivne motnje, anksiozne motnje, bipolarno motnjo, shizofrenijo in druge psihoze, demenco in razvojne motnje, vključno z avtizmom. Z ustreznim zdravljenjem je slednje moč pozdraviti ali lajšati simptome, da se posamezniku omogoči boljše vsakodnevno funkcioniranje. V omenjenem sklopu so opisane posamezne skupine duševnih motenj, njihovo zdravljenje, viri pomoči in napotki, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju težav.

Pogosto zastavljena vprašanja

Spodaj so za vas zbrana pogosta vprašanja in odgovori, ki se nanašajo na uporabo naših storitev, potek psihoterapije, vzpostavljanje stika z nami in mnoga druga vprašanja. Če v tem sklopu ne najdete odgovora na svoje vprašanje, pa nas lahko kontaktirate po spletnem obrazcu, elektronski pošti info@psihoterapevtski-center.si ali nas pokličete na telefonsko številko 051 642 120.

Žal v tem trenutku naročanje preko napotnice ni mogoče. Naše storitve so samoplačniške.

Trudimo se, da bi sa lahko pacienti pri nas v obravnavo vključili čim prej oziroma takrat, ko to potrebujejo. Termin za prvi razgovor ponavadi določimo v roku 14 dni, vendar se kdaj zgodi, da je povpraševanje večje od naših zmožnosti. Takrat je potrebno za vstop nekoliko počakati.

Tukaj je težko podati nek splošen odgovor, ker je trajanje odvisno od več različnih faktorjev npr. od narave težave, individualnih razlik med posamezniki, oblike terapije. Krajše oblike terapije običajno trajajo nekaj mesecev, dolgotrajne lahko tudi nekaj let. Svetovanja so praviloma krajša, časovno omejena - ponavadi se dogovorimo za 6-8 srečanj.

Klinično-psihološki pregled je je postopek, s katerim klinični psiholog s pomočjo psihometričnih sredstev ugotavlja posameznikovo stanje na področju duševnosti. Več o postopku si lahko preberete tukaj.

Psihiatri so zdravniki z zaključeno specializacijo iz psihiatrije. Pri zdravljenju se opirajo predvsem na medicinski model razumevanja duševnega zdravja, po potrebi predpišejo zdravila.
Psihologi imajo drugačno izobrazbo, končan študij psihologije. Klinični psihologi imajo ob tem zaključeno še 4 letno specializacijo iz klinične psihologije. Psihologi in klinični psihologi lahko za ugotavljanje duševnega stanja posameznika uporabljajo psihodiagnostična sredstva.
Psihoterapevti so lahko zdravniki ali psihologi, dodatno izobraženi na področju psihoterapije (dodaten podiplomski študij).

Pravilnik o zasebnosti

Osebni podatki naših uporabnikov so eno izmed področij, kateremu posvečamo izredno skrb in pozornost. Poskrbimo, da so vse zahteve ne samo dosežene, ampak jih, če se le da, presežemo, saj se zavedamo občutljive narave tega področja.

Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor je kot upravitelj spletnega mesta psihoterapevtski-center.si v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1) zavezan k varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za potrebe poslovanja upravitelj spletnega mesta psihoterapevtski-center.si zbira naslednje uporabnikove podatke: ime in priimek, telefon, naslov elektronske pošte, ter ostale podatke, ki jih uporabniki vnesete v obrazce na spletnem mestu psihoterapevtski-center.si.

Za točnost podatkov, ki jih vnesete uporabniki, ne odgovarjamo.

Za potrebe zagotavljanja varnosti se zbirajo tudi IP naslovi, iz katerih uporabniki dostopajo do spletnega mesta. Vsakemu uporabniku je ob začetku obiska dodeljen sejni piškotek za identifikacijo. Na vaš računalnik lahko psihoterapevtski-center.si med drugimi shrani tudi druge piškotke, kot so: identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki (za prepoznavanje uporabnika ob naslednjem obisku) ter piškotki sistema Google Analytics (analiza obiskov spletnega mesta).

Vsi omenjeni podatki, razen piškotkov, se na strežniku psihoterapevtski-center.si shranjujejo trajno. Sejni piškotki se v pomnilnik strežnika shranjujejo le za čas trajanja obiska in se izbrišejo po eni uri neaktivnosti, trajni piškotki pa so shranjeni na računalniku obiskovalca.

Upravitelj spletnega mesta psihoterapevtski-center.si lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Upravitelj spletnega mesta psihoterapevtski-center.si podatkov o uporabnikih v nobenem primeru ne bo predal nepooblaščenim osebam. Z uporabnikom bomo stopili v stik preko sredstev komunikacije na daljavo le, če uporabnik temu izrecno ne nasprotuje.

Izjemno razkritje osebnih podatkov

Podatki, ki jih upravitelj spletnega mesta psihoterapevtski-center.si zbira in obdeluje, bodo razkriti le, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi, ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov upravitelja spletnega mesta psihoterapevtski-center.si.

Pravna obvestila

Pogoji uporabe

Vstop in ogled kateregakoli dela spletne strani psihoterapevtski-center.si pomeni, da se strinjate z vsemi tukaj navedenimi omejitvami in pogoji uporabe. Če se ne strinjate vas prosimo, da te strani ne uporabljate. Priporočamo vam, da občasno pregledate veljavne Pogoje uporabe oz. določbe o varovanju zasebnosti.

Omejitev odgovornosti

Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor ureja spletne strani s potrebno skrbnostjo. Kljub temu ne prevzema odgovornosti za njihovo točnost in celovitost. Pridržuje si pravico, da kadarkoli in na kakršenkoli način spremeni vsebino te spletne strani, ne glede na razlog in brez predhodnega obvestila. Vsi uporabniki vso objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost. Zato Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor ali katerakoli pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri pripravi in izdelavi teh spletnih strani, v nobenem primeru ne odgovarja za kakršnokoli škodo, ki bi izhajala iz ali bi bila v zvezi z dostopom do, uporabo in oziroma nezmožnostjo uporabe informacij na teh spletnih straneh in oziroma za kakršnekoli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Pravice intelektualne lastnine

Vse informacije in podobe na spletnih straneh Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor so v zakonsko dovoljenem okviru predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine. Slike so last podjetja Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor. Dokumenti na teh spletnih straneh so lahko reproducirani le v nekomercialne namene in za osebno rabo, pri čemer morajo ohraniti vsa navedena opozorila o avtorskih ali drugih pravicah. Kopiranje, prepisovanje, razmnoževanje, spreminjanje ali drugačno razširjanje informacij s teh spletnih strani v komercialne namene je brez izrecnega pisnega soglasja zavoda Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor prepovedano.

Varnost

Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor uporablja tehnične in organizacijske varnostne ukrepe, ki vaše podatke varujejo pred manipulacijo, izgubo, uničenjem ali nepooblaščenim dostopom. Za zagotovitev varnosti in zaupnosti osebnih podatkov, ki jih zbiramo na spletu, uporabljamo tudi standardni požarni zid in zaščito gesla. Pri ravnanju z vašimi osebnimi podatki izvajamo ukrepe, ki so zasnovani tako, da te podatke zaščitijo pred izgubo, neustrezno uporabo, nepooblaščenim dostopom, razkritjem, spremembo ali uničenjem. Podatkov v vseh primerih sicer ne moremo zavarovati pred kakršnokoli izgubo, neustrezno uporabo, nepooblaščenim dostopom, razkritjem, spremembo ali uničenjem, prizadevamo pa si preprečiti take nesrečne dogodke.

Stik z nami

V primeru težav, vprašanj ali vpogleda, popravka, blokiranja in izbrisa vaših osebnih podatkov se obrnite na: Zasebni zdravstveni zavod Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor, Barvarska ulica 7, 2000 Maribor; info@psihoterapevtski-center.si.

Nenehni razvoj spleta zahteva občasno spreminjanje našega pravnega obvestila. Pridržujemo si pravico do teh sprememb.

Upravljavec te spletne strani je Zasebni zdravstveni zavod Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor.

Piškotki

Da bi vam olajšali uporabo naše spletne strani in jo naredili bolj prijetno, uporabljamo »piškotke«. Piškotki so majhne podatkovne enote, ki nam omogočajo primerjavo novih in predhodnih obiskovalcev, razumevanje, kako uporabljajo našo stran. Posredujejo nam podatke, s katerimi lahko naredimo prihodnji obisk spletne strani bolj prijeten in učinkovit. Če ne želite uporabljati piškotkov, nastavite svoj računalnik tako, da izbriše vse piškotke spletnih strani in/ali vas opozori, preden se piškotek shrani na disk. Če ne želite spremeniti uporabe piškotkov, preprosto nadaljujte na spletno stran.

Za več informacij o piškotkih in njihovem vplivu na www.aboutcookies.org.

Ime piškotka
Namen
Čas piškotka
Stran
PH_HPXY_CHECK
Zaščita spletne strani
Do zaključka seje
.psihoterapevtski-center.si
moove_gdpr_popup
Stanje soglasja o uporabi piškotkov
1 leto
.psihoterapevtski-center.si
_ga
Statistika ogledov spletne strani
1 leto
.psihoterapevtski-center.si
_ga_LXEFS48KMS
Statistika ogledov spletne strani
1 leto
.psihoterapevtski-center.si

Kontakt

Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor
Barvarska ulica 7, SI-2000 Maribor
E: info@psihoterapevtski-center.si
T: 051 642 120

Prijava na e-novice

Pravilnik o zasebnosti | Pravna obvestila | Piškotki
© 2023 Psihoterapevtski in psihodiagnostični center Maribor